Храната, която ни прави щастливи (част 1)

Walio, 11 юни 2021, Коментарите са изключени за Храната, която ни прави щастливи (част 1)
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

Храната е щастие. Особено ако е здравословна, балансирана и естествено – вкусна. Освен че ни зарежда с енергия и витамини, тя може да повлияе много и върху това да се почувстваме щастливи. И не говоря само за шоколада например, който се е доказал като източник на допамин и серотонин. Четох наскоро едно изследване, което доказва, че храни като риба, бяло месо, зеленчуци, бобови растения, плодове също оказват подобен ефект.

Питате ли се защо това е така? Какво се случва в тялото ни по време и след консумация? В резултатите от изследването се споменава, че избрените по-горе храни, които са особено богати на протеини, съдържат аминокиселината триптофан. По време на храносмилането този протеинов компонент се превръща в серотонин – известен също като хормон на щастието.

Той има изключително положителен ефект върху човешката психика. Това ни повдига настроението, прави ни балансирани и спокойни. В допълнение, споменатите храни имат и други хранително-физиологични предимства, поради което те трябва да бъдат неразделна част от здравословното хранене.

Сред моите лични фаворити са бананите. Те покриват около 20% от дневната ни нужда от калий, 10% от потребността от магнезий и поне 15% от витамин С.

Също авокадото, което почти не съдържа въглехидрати. Освен това е много засищащо и може да се консумира както самостоятелно, така и като съставка към салати, гарнитури и други ястия.

Орехите пък са универсална храна. Богати са на омега-3 мастни киселини, протеини и въглехидрати. Съдържат също калий, който укрепва сърцето и цинк, който е полезен за черния дроб, кожата и косата. През лятото са особено популярни в комбинация със свежи салати или десерти.

Съветвам ви да изпробвате още днес някоя лесна рецепта с тези храни и да си набавите дневната доза здраве и добро настроение.

Comments