Коя е „щастливата“ храна през лятото? (част 2)

Walio, 24 юни 2021, Коментарите са изключени за Коя е „щастливата“ храна през лятото? (част 2)
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

Посрещнахме лятото, а кои храни през топлите дни ни правят щастливи? Сигурен съм, че на повечето от вас първата асоциация е сладолед. Да, той е вкусен и ни охлажда, но плодовете си остават класика.

В допълнение към вече споменатите в предния блог банани, също ананаси и киви, през лятото ни радват пъпеши, ягоди, грозде, лимони, лайм и грейпфрути. Прясно приготвените сокове или смутита (направени от някои или повече от споменатите съставки) също са идеални за охлаждащ ефект, когато температурите минат 30 градуса. Тези вкусни летни деликатеси са перфектни храни, които ни правят щастливи. Те имат и друго общо нещо – осигуряват на организма много ценни течности, които са особено важни през топлите месеци на годината.

А знаете ли колко течности трябва да поемаме на ден, за да се чувстваме добре и щастливи? В зависимост от активността, трябва да е около 2-3 литра. Основното правило за здрав възрастен е около 35 ml на килограм телесно тегло. Ако това ни се струва много, ето добра новина: Всичко се брои до това количество, не само вода, но и кафе, фрешове, смутита или по-течни храни.

Специалистите препоръчват да не се опитваме да поемаме голямо количество течност в определен момент от денонощието, за да получите съответното дневно количество. Трябва просто да разпределим приема на течности добре през целия деня. Пиенето сутрин е особено важно, тъй като тялото обикновено е леко дехидратирано след нощен сън. Що се отнася до ежедневната хидратация, някои хора намират за полезно да поставят голяма бутилка с вода пред очите си и да си поставят за цел да я изпият до края на дена. Което е добре, но не бива и да се насилваме.

Различните храни се състоят до голяма степен от вода. Например ябълки и картофи съдържат над 60%, пъпеши и краставици дори над 95%.

Като цяло може да се каже, че достатъчният прием на течности насърчава концентрацията, снабдява мускулите и органите с хранителни вещества и по този начин увеличава физическата работоспособност и устойчивост. В комбинация с щастлива хранителна диета, редовният прием на течности също увеличава умствената дейност.

Comments