Практиката е най-добрият учител

Walio, 14 август 2014, Коментарите са изключени за Практиката е най-добрият учител
Categories: Мисли
Tags: , , , , , , , ,

never-confuseВсеки от нас иска да е специалист в нещо. Харесва ни, когато сме най-добри в областта си и понякога прекарваме години наред, за да се усъвършенстваме в сферата, в която желаем.

Колкото и да учим и да се стараем да разберем теоретично нещата обаче, без практика не става. Тя е най-добрият учител, на който можем да се надяваме. Вземете за пример, че много хора са се научили да правят нещо, практикувайки го, без първоначално да са наясно с теорията. Колко обаче са успели да постигнат нещо, ако останат на теоретичното равнище, без да преминат към практическото такова?
„От опит глава не боли”, казват народните мъдреци и неслучайно са го казали. Теорията преди практиката е едно добро предимство, което може да ви донесе преимущество и да ви улесни по време на целия процес, но… истината е, че понякога може и без нея. Можем да се научим да работим с някаква програма, устройство или машина и без сме отделили часове преди това в четене на принципа й на работа. Е, по-голям е шанса да объркаме нещо, но пък никой не е и безгрешен, нали?
Нека да вземем предвид и също, че, както се оказва, често има разминавания между това, което сме учили, и това, което представлява действителността. Най-често причината за това се търси в слабата комуникация между университетите и бизнеса, но може и да е другаде. Вината не винаги е пряко наша, но от нас вас зависи да се приспособяваме по-бързо и да се адаптираме към промените.

Comments