Какво е пиктограма?

Walio, 08 август 2014, Коментарите са изключени за Какво е пиктограма?
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

Преди да уточним какво точно представлява пиктограмата, нужно е да споменем, че тя е само етап в развитието на човешката комуникация.

Най-ранните форми на невербална комуникация са определени мимики и жестове, рисунки по стените на пещери, размяната не предмети, които носят някаква символика т.н. С течение на времето се развива и една от първите писмени форми на комуникация – пиктографската. Произходът на този термин идва от латинското pictos, което означава картина. Логично това е писменост чрез картинки, където всяко изображение означава някаква дума. Тази форма на комуникация разчита много на интуитивното мислене.

Някога в древна Шумерия и Китай са си служили точно с такива знаци, за да записват важна за хората информация и писали са цели текстове по този начин. Именно от пиктографските изображения  в течение на времето китайската писменост се е развила и минимизирала, за да стигне до днешната й форма на логограма. Това означава, че някогашните картинки са се опростили до степен, че за една дума се използва символ, който често няма почти нищо общо с изображението, от което е възникнал.

Не си мислете обаче, че днес пиктографкската писменост е отживелица. Modern-Pictograms-specimenНапротив, тя се развива тихомълком и е част от живота на всеки един от нас.

Типични примери за пиктографски знаци са табелките на тоалетните, където се показват силуети на мъж, жена, а понякога на бебе и човек в инвалидна количка. Знаем какво означава и когато видим табелка с нарисуван ескалатор и стрелка в някой голям магазин. Или когато видим на телефона ни известие с малко писмо. Или табела в парка със задраскано куче. Примерите са много. Дори познатият ни символ за wi-fi  е пиктограма, която съвременния човек познава много добре.

С това искам не само да ви покажа как са общували хората преди няколко хилядолетия, но и че тази форма на комуникация е оцеляла толкова дълго, паралелно с останалите.

Comments