Страшно ли е да си длъжник?

Определено не е приятно, но на всекиго може да се случи. Времената са тежки. Финансовите възможностите на гражданите зависят от ред политически, които водят до икономически, социални и други сривове и възходи.

200359336-001Днес ще ви разкажа една случка. Няма да споменавам конкретно лице, тъй като не смятам, че е редно в блога ми. Случи се преди около 5 – 6 месеца. Аз научих за това миналата седмица. Човек от моето обкръжение отдавна имаше финансови проблеми. Така му се стече живота, че замина да работи в чужбина, после се върна неуспял да препeчели много. Малкото заделено вложи в сватбата с бременната му приятелка. Сега имат дете, живеят под наем, жена му е в майчинство, а той – на не много високо платена служба. За нещастие и двамата нямат роднини, на които да разчитат за помощ. Изплащат още един хладилни и като платят сметките… парите свършват. Случило се така, че преди да замине за чужбина моят познат ползвал услугите на Глобул. Точни и коректни, но за жалост не си подбрали партньорите, с които работят по определени въпроси. През няколкото месеца, когато бил извън България, се натрупала телефонна сметка само от месечната тарифа. Отделно не успял да плати таксата си за последния месец. Навъртял тогава разговори с чужбина покрай уреждане на заминаването си. Сумата не е голяма, но когато си в тежко положение и 5 лева да ти искат и няма откъде да вземеш става неприятно. Преди два месеца започнали настоятелно да го притесняват от някаква варненска фирма за събиране на дългове. След като споделил, че ще се забави с плащането, нещата ескалирали и с грубото си държане „събирачите” притеснили семейството му. Обадил се в Глобул ядосан и вдигнал скандал за некоректно отношение и нарушаване на личното му пространство. Дори написал жалба. Беше се притеснил много тогава. Предложих пари, но той горделиво отказа. Нямало смисъл. Оказа се, че Глобул междувременно са започнали да работят с друга фирма за събиране на дългове – ЕOS Матрикс. Фирмата е немска, доколкото разбрах. Единият от управителите й – Райна Тодорова е председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. /и такова имало..?/ Доста са активни и се изявяват по тв, радиа, печат. Обикновено разни анализи за плащаемост правят. Даже онзи ден май слушах пък другият им управител Тихомир Вълчев по БНР. С две думи, немският стандарт си е немски, даже и в България. Професионализмът си личал – още на първия разговор любезна жена обяснила как стоят нещата и какво предстои. Оказала се и разбрана – след като той й описал в какво незавидно финансово положение се намира му изготвила план за разсрочване на задължението му, така че да плаща когато му е възможно.

Олекнало му след първата вноска. В такива деликатни ситуации отношението е от особено значение и предопределя почти на 100% благоприятния изход от ситуацията, който в крайна сметка е в интерес и на EOS матрикс, и на моят близък.

Comments