Многобройните ползи от плуването

Walio, 18 юли 2021, Коментарите са изключени за Многобройните ползи от плуването
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

Лятото за мен е синоним на топли дни, студени коктейли и разхлаждащи забавления – като плуване например. Всички сме наясно с многобройните ползи за здравето, които ни носи този воден спорт. То укрепва ставите, влияе положително и на сърдечно-съдовата система. Но знаете ли, че плуването може също да повиши самочувствието ни, да ни направи по-интелигентни или дори да ни поддържа млади? Нека видим как и защо.

Последните проучвания на Университета в Западна Австралия показват, че спортът за издръжливост или редовните упражнения увеличават броя на мозъчните клетки и насърчават създаването на нови невронни връзки. Или с други думи – спортът, в случая плуването, ни прави умни. Когато страдаме от психологически стрес, мисленето и познавателните ни способности са ограничени, тъй като тялото ни е в режим на криза и се фокусира предимно върху основните функции. Това означава: колкото по-балансирани и спокойни сме, толкова повече може да направи умът ни, което например ни позволява да бъдем по-креативни.

Самочувствието също играе важна роля за нашето психическо благосъстояние. Четох, за скорошно проучване на Университета в Австралия, според което младите плувци са по -уверени от връстниците си, които не практикуват водни спортове. Дори ако причините за това все още не са окончателно изяснени, се предполага, че това се дължи на факта, че водата е естествено неизвестна среда за хората. Ако обаче я опознаем, напускаме зоната си на комфорт или я разширяваме, което от своя страна се отразява положително и на самочувствието ни.

А като говорим за самочувствие, какво би повлияло по-добре от това да изглеждаме млади и свежи? И в този случай не е нужно да търсим далеч, за да намерим еликсир, защото най-близкият басейн може да служи за тази цел, ако го използваме редовно. Научно потвърдено е, че хората, които плуват редовно, изглеждат и се чувстват с няколко години по-млади от своите връстници.

Учените предполагат, че това се дължи на многобройните ползи за здравето, които плуването носи със себе си: положителни ефекти върху кръвното налягане, нисък холестерол, укрепване на сърцето и централната нервна система и подобряване на когнитивните ни умения.

Comments