Живеем ли в свят, в който всичко е вече измислено?

Walio, 11 януари 2015, Коментарите са изключени за Живеем ли в свят, в който всичко е вече измислено?
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

Така изглежда, нали? В която и технологична посока да погледнем имаме усещането, че всичко е вече измислено и няма с какво да изпъкнем сред останалите или с какво да допринесем за човечеството. Дали обаче е така наистина, или ние си внушаваме подобна концепция сами?

how-design-thinking-can-enrich-business-marketing-innovationИ аз съм разсъждавал много в тази насока. Дори в началото, когато си направих блог, се чудех какво толкова бих могъл да пиша в него, но… ето, че съм редовен блогър от 2012-а година насам. За мен този пример е доказателство, че започнете ли веднъж да мислите идейно, то този начин на разсъждаване ви става навик. Затова не смятам, че всичко е вече измислено. Прогресът е част от човешкия живот. Ние съществуваме, за да се движим напред. Останем ли на едно място, няма да се чувстваме щастливи и пълноценни. Това, че в момента живеем по един начин, определено не означава, че ще живеем по същия начин след десет години. Току виж до тогава всички сме сменили таратайките си с елктромобили и вече никой не се предвижва, зареждайки бензин или дизел, а на слънчева енергия.

Кой знае? До пет години учените може да изобретят и капки за очи, които мигновено да коригират зрението на хората. За дамите може магически да се появи на пазара някаква хамелеонова материя, която да сменя цвета си по желание и така жените да са облечени винаги стилно и в тон. Току виж станем свидетели на летящи велосипеди, с които да предвижваме бързо и лесно в града. Няма да се изненадам, ако до няколко години и флашките ни започнат да побират 1 терабайт памет и измесят външния хард от практиката.

Има какво още да се измисли. Идеите, които съзнанието ни е способно да генерира, съвсем не са изчерпани. Просто ни е нужен по-широк хоризонт, който да ни подтиква към качествена мисъл.

Comments