Дядо Коледа или Дядо Мраз

Walio, 19 декември 2014, Коментарите са изключени за Дядо Коледа или Дядо Мраз
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

Интересен е феноменът Дядо Коледа. Лично аз не познавах този старец до преди 89-та. Тогава нито чествахме Коледа, нито имахме кой знае какви представи за коледни чорапи, камини и пуйки. Наш познайник бе Дядо Марз, който идваше на Нова година и раздаваше подаръци на децата.

Първообразът на Дядо Коледа идва от Свети Николай, живял някъде около четвърти век в Кападокия, провинция на тогавашна Византия. Той бил белобрад, благороден и много религиозен човек. Раздал цялото си богатство на бедните и онеправданите, откъдето идва и традицията на Коледа да се подаряват подаръци.

santa claus-imageНякои виждат в съвременния образ на добрия старец намесата на Кока-Кола. Фирмата заема светеца, облича го в червен костюм и сътворява рекламна кампания, която става популярна из цял свят. Не малко твърдят, че идеята е предшествана от Пепси, които обличат стареца в син костюм, но истината все още не е доказана.

Независимо как го наричаме – Дядо Коледа, Дядо Мраз, Папа Нюел, Колачо, Санта Клаус или друго всички визират едно и също лице. Феномен, който вдъхновява поколенията да вършат добрини, да се отнасят с внимание и грижа към близките си и да отделят повече време за семействата си. А това е по-важното.

Бъдете щастливи!

Comments