Ценни, но безизвестни източници на калций

Walio, 01 февруари 2016, Коментарите са изключени за Ценни, но безизвестни източници на калций
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

Calcium-foods-Ways-to-Eat-them-03-pg-fullКогато човек започне да навлиза в по-зряла възраст, често се сблъсква със здравословни проблеми. За някои от тях дори не ни е хрумвало, че може да се появят, докато не се сблъскаме челно и не усетим лично тежестта им. Недостигът на калций организма например може да доведе до остеопороза или други костни проблеми. На теория го знаем, но опрем ли до практиката, картинката е много неприятна.

Стереотипно сме свикнали да мислим, че основни източници на калций за организма ни са сиренето, киселото и прясно мляко или други млечни продукти. Относно ползите от млякото обаче се появиха доста противоречия през последните години, та затова се запитах дали няма по-добри и по-ефектни източници на калций, от които да се възползваме? Ето на каква информация попаднех.

Оказва се, че суровите ядки са добри заместители. От някои от тях като соята, бадемите или кашуто също може да се прави вид „прясно мляко“, което да се ползва като заместител. Най-полезен се оказва сусамът, който може да се приема и във вид на сусамов тахан. В 100 гр. от това семе се съдържа 468 мг. калций, което го прави безспорен фаворит сред другите семена. С около 250 мг са бадемите и лененото семе, с около 100 мг. – лешниците, шам фъстъка и макадамията.

По-малки количества от минерала се съдържат също в бобовите култури като фасул, леща, нахут, соя, пшеничени кълнова, елда и др.

Това, което мен ме изненада е, че в 100 гр. от някои зеленчуци също има средно по 40 мг. калций. Такива са морковите, целината, червеното зеле, броколите, лука и др. Приблизително по толкова има и в цитрусите, както и в по-сладки плодове като горските (вече опитомени) плодове, черешите и др.

Имайте предвид, че дневният прием за един средностатистически човек е около 600-800 мг, а за подрастващи, бременни, кърмещи или хора над 50 години приемът се увеличава на 1.2 гр. Може би от тази промяна в необходимостта от калций идват и проблемите в по-зряла възраст…

Comments