Пролетна разходка в Музейко разказва историята на Насекомо

Walio, 20 март 2022, Коментарите са изключени за Пролетна разходка в Музейко разказва историята на Насекомо
Categories: Мисли
Tags: , , , , ,

Наскоро заведох племенника си в Музейко. Харесвам това място. Едно от малкото, създадени с мисъл и смисъл. Помислено е за най-малките, за по-големите и за най-големите. Признавам си, че дори и на мен ми е интересно да поиграя с някои от инсталациите и да проверя например колко килограма бих бил, ако живеех на Марс.

Този път ни посрещна надпис „Приятно ни е да се запознаем! Ние сме NASEKOMO“. В първия момент се почувствах объркан. За какви насекоми става въпрос? Нали сме в образователен музей? След това осъзнах, че ученето е част от цялостната програма на Музейко и то обхваща разнообразни теми. Колкото по-широки знания получи детето за света, толкова по-любознателно ще расте.

„Виж!, Виж!“, задърпа ме моят племенник и ме заведе пред огромен буркан, пълен с червейчета. Оказа се, че това са ларви на тропическата муха Черен войник. Научихме за целия кръговрат на живота ѝ: от снасянето на толкова миниатюрни яйца, до порастването им 10 хиляди пъти в рамките на 10 дни, докато достигнат предкакавидна фаза (и такива видяхме – ларвите, преди да станат какавиди, са по-малко подвижни и доста по-тъмни на цвят), след което „заспиват“, тоест, превръщат се в какавида. „И как се събуждат?“ попита модераторът от образователния щанд. А децата, заедно с племенника ми, се чудят с широко отворени очи: Как? „С крила!“ отговаря модераторът: „Това се нарича метаморфоза“.

Чудна история за промяната, за кръговрата в природата, за това как нищо не се губи и как хората и насекомите живеят в унисон, за който дори не подозираме.

Направи ми впечатление и още нещо: как един бизнес, за да обясни своята история, помага за разширяване на детския кръгозор. Иска ми се повече бизнеси да правеха така. Щеше ми се Музейко да не разчита предимно на чужди субсидии, но и на подкрепата на българските компании, осъзнали, че без образование няма бъдеще и за техния бизнес.

Иначе ето какво научих за екзотичния бизнес на „Насекомо“ покрай малкия си придружител: Това е наскоро създадена компания, която произвежда протеин от ларвите на тропическата Black Soldier Fly. Използва се за фуражи и храни за домашни любимци. В бъдеще извличането на протеини от насекоми ще спести изсичането на хиляди декари гори и безсмисления улов на тонове риба.

Предвиждат се времена, когато изхранването на населението на земята ще е жизненоважен приоритет. Надявам се да не доживеем подобни времена. Но винаги е по-добре да сме подготвени. Бъдещето е вълнуващо, особено ако знаем как да се погрижим за него. Браво, Музейко! И този път научих нещо ново.

Comments