Кога за последно карахте колело?

Walio, 04 юли 2015, Коментарите са изключени за Кога за последно карахте колело?
Categories: Мисли
Tags: , , , , ,

Последният ми спомен за каране на колело е някъде в тинейджърска възраст. Няма да конкретизирам преди колко години беше това, само ще добавя, че имах едно свръхмодерно, хубаво, лъскаво… „Балканче“. То беше хита в махалата тогава. А седалката му една удобна, широка, с голяма облегалка. Хората на моята възраст веднага ще се сетят за какво става въпрос.

balkancheМиналия ден се качих на едно от днешните модерни колела тип „планинар“ и да си призная предпочитам си старото „Балканче“. Седалката беше малка и неудобна, а заден калник въобще липсваше. Чудя се как се кара това чудо на дъжд – задната гума ще те окъпе целия. Спирачките пък не бяха като контрата на „Балканчето“, която, смея да твърдя, беше твърде удобна, а сложени на кормилото. Е, вярно, че имаше много скорости и красив дизайн, но човек като е свикнал по един начин да прави нещата и трудно отвиква. Иначе модерният велосипед возеше добре. Благодарение на скоростите с едно завъртане на педалите се изстрелваш напред като стрела, без да въртиш много-много.

Сега като си говорим за велосипеди и ме връхлетяха спомени за това как аз се научих да карам колело. Ще вмъкна този разказ тук; мисля, че е уместно. И така, бях на село при баба това лято. Не мога да си спомня кой точно ме учеше, може би баща ми. Отне ми доста време, признавам си – към 3-4 дена. Да пазиш равновесие, качен върху такава „машина“, не се оказа лека задача, а аз тренирах от зори до мрак; първо с придружител, а после сам. Голямото събитие се случи в един предиобед. Както си правех поредния опит да се спусна надолу по улицата, без да се кюлна на една страна, велосипедът тръгна плавно надолу. Аз, естествено, отгоре му го направлявам. Улицата беше под лек наклон, а долу прерастваше в кръстовище. Та колелото тръгна, а аз успях да се задържа на него. Обаче почвам да стигам до кръстовището и съм набрал скорост, а хич не ми се иска този триумфален миг да свърши. Така че продължах, чак и завоя взех. Приливът на адреналин беше голям, а щом го помня и до днес, значи е било голямо събитие за мен.

Вие помните ли как се научихте да карате колело? А кога за последно се качихте на такова? Ще ми е интересно да разбера.

 

Comments