В Китай няма да се строят повече чудати сгради

Walio, 23 февруари 2016, Коментарите са изключени за В Китай няма да се строят повече чудати сгради
Categories: Мисли
Tags: , , ,
Sheraton Hot Spring Resort

Sheraton Hot Spring Resort

Днес прочетох една любопитна новина, която реших да ви споделя. Оказва се, че китайското правителство е издало директива, според която забранява строенето на „чудата архитектура“. Респективно започваме да се питаме обаче точно кои сгради попадат в категорията чудати…

Не знам дали е дадено определение за такива, но условието е новите постройки да отговарят на условията: екологични, икономични, функционални и естетически привлекателни.

кръглата сграда на Джоузеф ди Паскуале

Което аз разбирам като сгради, в които пространството е максимално оползотворено и няма нищо излишно или претрупано. Това, от една страна, има своите позитиви, но от друга страна е ограничаващо за самите архитектите. Става по-скучно и еднообразно. Директивата означава, че повече няма да се появяват сгради като тези на Sheraton Hot Spring Resort край езерото Тайху, Хучжоу. Без повече кръгли сгради като 138-метровата в Гуанджоу или „Чайникът“ в град Уси.

„Чайникът“ в град Уси

„Чайникът“ в град Уси

Не съм убеден, че тези действия на китайското правителство са правилни. Според мен архитектурата е начин за изразяване на съвременното общество. Тя остава също като форма на визуално наследство на една епоха, какви днес за нас са готическите катедрали или барокови църкви. Да ограничаваш творческия процес на хората не ми се струва удачно без значение за кое общество става дума.

Освен това нетипичното е, което привлича и винаги е привличало хората. „Чудатите“ сгради са вид туристическа забележителност. Хората идат да ги видят, защото са им интересни. А привличането на туристи е нещо, към което би трябвало да се стреми всяка държава. Така мисля аз… вие на какво мнение сте?

Comments