Храни, които хвърляме, а всъщност се ядат

Walio, 15 март 2016, Коментарите са изключени за Храни, които хвърляме, а всъщност се ядат
Categories: Мисли
Tags: , , ,

Замисляли ли сте се що за храна хвърляте на боклука? Толкова пари оставяме всеки ден, седмица или месец в магазините, че е грехота, ако не оползотворяваме купените продукти на 100%. Дали вие го правите? Как мислите? Нека ви кажа за някои храни, които често чувам, че се хвърлят, а не бива.

Broccoli_PNG_PictureКочанът на броколите

До преди няколко години нямах представа какво е това броколи. После все по-често започнах да ги виждам по магазините и да си купувам от време на време. Техните розички се използват за какви ли не ястия – варени, печени, с картофи, със сирена, месо и т.н. НО питам аз, какво правите с кочана от броколи? Знаете ли, че той всъщност е доста вкусен? Обелете го и може да го нарежете за салата или просто така да го гризете. Има много приятен и свеж вкус, нещо средно между зеле и краставица.

Листа от целина

За разлика от броколите при целината най-често използвате стъблата, нали? Ами техните листа? Тях хвърляте ли ги? Не го правете повече. Те са ценен източник на магнезий, калций и витамин С. Можете да ги добавяте в салати, супи или други ястия по избор.

Meyer Lemon Meringue PieКора от цитруси

Става дума най-вече за лимоните и портокалите. Освен, че има страхотен аромат, кората им е ценен източник на фибри. Можете да настържете ситни парченца от нея и да ги добавяте както в сладки и кексове, така и в свежи смутита.

Кора от диня

И като казах смутита, ето още едно нетрадиционно нещо, което да сложите в блендера. Разбира се, не я режете до най-твърдата част, но и не хвърляйте цялата кора. В нея се съдържа аминокиселината цитрулин, която има способността да подобрява кръвообращението. Върви на свежи салати и страхотно се комбинира с бананово смути.

Това е от мен. Вие какво бихте добавили по темата?

Comments