Разпределение на световните сили – победители и губещи

Walio, 11 ноември 2014, Коментарите са изключени за Разпределение на световните сили – победители и губещи
Categories: Мисли
Tags: , , , , ,

Всички сме чували за децата в Африка – как гладуват, как нямат чиста питейна вода, как боледуват и т.н. Навярно и вие сте ги давали за пример поне веднъж. Да, животът там е тежък и примитивен, но не е нужно всеки път да извръщаме глава, защото проблемът е чужд. Та нали всички сме хора, независимо откъде идваме. Къде остана загрижеността за ближния? Май парите ни я отнеха. Тичаме след тях със затворени очи, радваме се на успеха си, докато други мизерстват.

Има една теория за световния баланс, която е твърде удобна за някои и пагубна за други. Тя гласи, че съществуват няколко типа страни – развити, развиващи се и неразвити. Неразвитите се крепят на земеделие, а развитите на индустрия, но по света винаги ще има страни и от трите типа. Африканският район, с някои изключения, спада към неразвитите, т.е. те са на дъното на пирамидата и там ще си останат. Няма да им бъде позволено да се изкачат нагоре, защото ще развалят така умело изградения баланс. Върхът на пирамидата живее на гърба на останалите. Точно както е в живота – силният изяжда слабия. Най-потърпевш е този в основата, защото бива експлоатиран и от двете по-горни нива.

roasted-ethiopian-coffee(1)Един килограм етиопско кафе (то се води най-качествено) се изкупува на изключително ниска цена – нещо от порядъка на 0,30-0,40$. Една чаша кафе в Америка струва около 3-4$. А колко чаши кафе могат да се направят от един килограм? Статистиката е направо покъртителна. Това го гледах в един документален филм и останах без думи. Етиопците, които продаваха кафето си, просто нямат друг избор. Сумата, която получават за труда си, е крайно недостатъчна, но няма кой да им даде повече. Добре познатият ни затворен кръг.

Поради липсата на достатъчно средства за храна, децата в Африка страдат от недохранване. Това неминуемо забавя развитието им, а ниската телесна маса и слабата имунна система ги правят по-податливи на заболявания. Една шепа ориз на ден, дарена от някоя развита държава, не е достатъчна. Но какво да се прави, става дума за световен баланс, а не за човешки животи.

Comments