Когато кафето не събужда…

Walio, 08 ноември 2014, Коментарите са изключени за Когато кафето не събужда…
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

Сигурно на всеки се е случвало да не може да се събуди, въпреки огромната доза, кафе, която е поел сутринта. А случвало ли ви се е да си вземете работа за вкъщи и макар да си направите вечер кафе все така да не успявате да останете будни?

Е, тези неволи са сполетявали не малко от работохолиците през годините. А нашето поколение е толкова свикнало с кафето, че дори не може да си представи света без него. Чудно ни е дори как преди два века хората са оставали будни, когато се е налагало, при положение, че не са разчитали на горещата напитка, не са имали достъп до Кола, шоколад или черен чай.

Ще ви кажа… спането и събуждането до известна степен е въпрос на вътрешна нагласа, на физическа активност и на организма. Когато ви предстои важно събитие – презентация, представяне на проект, изпит или дълго пътуване, то адреналинът, които се изсипва в тялото ви от вълнение не ви позволява да се отпуснете и следователно ще останете будни, толкова, колкото е необходимо.

garfield-morning_coffee_11Защо понякога обаче тонизиращите средства не работят? От край време съм се  научил, че при хронична умора и недостиг на сън, каквото и да правите организма ви има нужда от почивка. Сънят е състояние на забавяне процесите в тялото ви и преработка на получената през деня информация. Необходим е за нашето презареждане, защото дава възможност на мозъка ни да си отпочине. Пренатоварваното и приемането на кофеин може да доведе до нервност и до телесно безсилие. В крайна сметка дори да останете будни още час, ще сте абсолютно неспособни да свършите работата си.

Затова почивката е най-добрият помощник. Ако ви предстои нещо извънредно и сте изморени, по-добре поспете два-три часа, а след като организмът ви си е взел порция отмора, изпийте едно кафе за бързо събуждане и започнете с нови мисли и сили да си вършете работата. Ще ви отнеме по-малко време и ще покажете значително по-високи резултати.

Comments