Краят на света или какво научихме от 21 декември 2012 (част 1)

Walio, 21 септември 2021, Коментарите са изключени за Краят на света или какво научихме от 21 декември 2012 (част 1)
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

Спомняте ли си датата 21 декември 2012 година, отбелязана в календара на маите като края на света? Почти 10 години по-късно, буквален край така и не настъпи, макар смутната ситуация, в която живеем от година и половина. Въпреки това, все още може да извлечем няколко важни поуки от шума около злокобната дата.

Може да потвърдим например, че всеки вижда света по различен начин. Никой не знаеше какво точно ще се случи на 21 декември, но сценариите за Деня на страшния съд заливаха масовото пространство и социалните медии. Спомням си, че основните теории бяха за ядрена война, нашествие на извънземни или падане на астероид.

И докато някои чакаха Ада на земята, то по-оптимистичните съвременници тълкуваха събитието в календара на маите като положително и шанс за ново начало. Така научихме, че всеки живее в свой собствен илюзорен свят, създаден въз основа на собствената си история, възгледи и възприятия.

А не беше ли странно, че се страхувахме от нещо, което според мен, дори не разбрахме правилно. Не бяхме убедени на 100%, че точно това предсказва календарът на древна, изчезнала цивилизация. Масовата истерия обаче, се разпространи главоломно. Също като корейския хит Gangnam Style. Това ни показа, че живеем в глобално общество и без значение къде и кога се случва нещо, то може да обхване целия свят.

Comments