Гърция се мъчи да се реабилитира

Walio, 25 февруари 2015, Коментарите са изключени за Гърция се мъчи да се реабилитира
Categories: Мисли
Tags: , , , , ,

Новото гръцко правителство е поело редица ангажименти към своите европейски партньори, за да си осигури финансовата им подкрепа. Концесиите, които то представи, са в разрез с предизборните обещания на партия Сириза, която така убедително спечели изборите. Дотук нищо непознато – даваме обещания, за да налапаме кокала на властта, и ги нарушаваме, когато го получим.

Тамошният премиер, Алексис Ципрас, твърди, че е се е борил за гръцкия народ и е успял да им спечели време, през което страната да може да се справи с икономическия хаос, които настъпи там неотдавна. Между другото, видях го този човек по телевизията, и на пръв поглед вдъхва доверие, но знае ли човек – влезеш ли в политиката, всичко се променя.

4-eurozoneКакви ангажименти е поела страната в крайна сметка? Борба с укриване на данъци и с злоупотреби със служебно положение на министри и депутати, намаляване на бюрокрацията и естествено – борба с корупцията. Гърция ще продължи и с приватизацията, започната от предишното правителство.  Страната планира да се справи с бедността чрез минимален гарантиран доход и справедлив процес по договаряне на заплати.

Гърция обещава да назначи независим председател на статистическия си институт, както и да внимава повече какви данни се изнасят оттам.  Страната се присъедини към еврозоната през 2001 на база статистически показатели за икономическо й представяне, които в крайна сметка се оказаха преувеличени. С тази си измама, тяхната криза от 2009 разклати цялата еврозона.

Но дали на гърците им е простено? Тази година можеше да се наложи да излязат от еврозоната, но тези им обещания що-годе закърпиха положението, засега. Ситуацията, в която се намира южната ни съседка, никак не е розова, но както се казва у нас, „каквото си надробиш, това ще сърбаш“.

Comments