Добро хранене за здраве

Walio, 20 ноември 2013, Коментарите са изключени за Добро хранене за здраве
Categories: Мисли
Tags: , , , , , , ,

След предния ми пост се замисли колко здравословно се храним и поемаме ли храни, които имат антикарцерогенно действие. Трябва ли да стане късно и човек да пострада здравословно, за да се замисли за начина си на живот. И под здравословно страдане имам предвид всякакъв тип телесен дискомфорт – от чести стомашни проблеми, спад в имнунитета, до, не дай си Боже, по-сериозни и изискващи скъпо лечение състояния.

Една голяма част от българите гледат да пазаруват изгодно, без да се замислят колко вредни могат да бъдат така евтините храни. Всеизвестно е, че са с ниско качество и от остатъчни суровини.  Други хора умишлено пропускат в менюто си плодове и ядки, а трети се подлагат на безумни диети, мислейки, че гладуването ще доведе до намаляването на теглото. Истината е, че най-големите диeтолози ще ви посъветват при отслабване да се храните, а не обратното. Същите тези медици ще ви се скарат, ако им кажете, че пестите за сметка на здравето.pravilno hranene

Храната, която приемате, трябва да е разнообразна и питателна. Това е правилото на правилата.  Сигурен съм, че повечето читатели в този момент определят седмичното си меню по този начин: картофи с пилешко, пилешко с ориз, ориз със зеленчуци (демек моркови и грах или гъби), супа, боб, кюфтета от купешка кайма, хляб и салата от маруля, краставици или домати. Рядко купувате ядки, различни от фъстъци и семки за люпене, а за сиренето и кашкавалът се сещате от време на време, че ги има. Къде остават храни като рибата, спанакът, коприва, лапад, телешко, свинско, зеле, броколи, царевица, чушки, соя, бадеми, кашу, кисело мляко, яйца, патладжани, тиквички… Не забравяйте да разнообразявате седмичните си порции и не лишавайте организма си от нищо. Организирайте портфейла си така, че да сложите на трапезата колкото се може по-качествена храна. Следете промоции или пазарувайте от хора, които сами си отглеждат плодове, зеленчуци и животни. Има ги дори в най-близките села, не продават скъпо, а ще са ви благодарни.

И последно любопитно: Знаете ли, че една филия бял хляб е достатъчна за целия ви обед или вечеря и съдържа дневната ви дажба сол. Повече от това не е обходимо, така че не се тъпчете, но и не го изключвайте от храненето си. Внимавайте и да не пресолявате ястията си.

Comments