Паричният поток в бизнеса и ЕОС Матрикс

Walio, 25 септември 2018, Коментарите са изключени за Паричният поток в бизнеса и ЕОС Матрикс
Categories: Мисли
Tags: , , , , ,

Движението на парите в бизнеса е процес, който предвижда редица действия, предизвикателства и препятствия. В следващите шест фази, заедно ще проследим есенцията от самото началото до сблъсъка с проблеми от по-голям мащаб – като например просрочените вземания. Ще научите и за успешните методи за справянето с тях, които съм използвала в опита си, благодарение на сътрудничеството си с най-голямата колекторска фирма за управление на вземания у нас – ЕОС Матрикс.

Като собственичка на среден по размер бизнес, много млади предприемачи идват при мен с въпроси за това кой е правилният път, какви грешки не трябва да допускат и с какво трябва да внимават, за да постигнат успех. Всеки, който има повече опит в тази сфера знае, че рецепта за растеж в бизнеса няма, но има стъпки, които е необходимо да се следват последователно.

Затова ми се иска да разгледаме една много основополагаща тема, а именно за значимостта на движението на парите. „Паричният поток в бизнеса е като кръвта за човешкото тяло, спре ли – то спира да функционира.“

Истината е, че колкото и да ни се иска, е невъзможно „машината“ да заработи без начален капитал. Нека проследим процеса.

Първа фаза: Инвестиране на средства. Стартът е голямо предизвикателство. Независимо дали това са вашите лични спестявания или теглите заем, помислете добре за всичко, което ще ви е необходимо да вложите, за да започнете – съоръжения, машини и др. Не забравяйте за маркетинга и популяризирането. Мислете по-мащабно.

Втора фаза: Започвате да печелите, но не достатъчно за развитие. Генерирането на някакви средства ще започне, но ще се налага да продължавате да влагате още лични пари. Важното е да преминете тази фаза възможно най-бързо. Защото, ако периодът продължи прекалено дълго, в даден момент ще стигнете до фалит. Не се плашете, това е неотложен риск, който всеки предприемач поема.

Трета фаза: Бизнесът ви ще печели достатъчно, за да се самоиздържа. Когато настъпи този момент е важно да не спирате от личните си вложения.  Да реинвестирате, но в реклама и да не оставяте бизнеса на финансов произвол. Не избързвайте, а наблюдавайте развитието.

Четвърта фаза: Паричният поток е задвижен. Това е състояние, на което може да се радвате. Покривате разходи, заплати и започвате да печелите.

Пета фаза. Бизнесът е готов за инвестиции. Ключът към развитието е в ръцете ви. Ако сте достигнали ниво, в което сте способни да инвестирате в бъдещето, значи сте на добър път.

Шеста фаза. Фактори, застрашаващи паричния поток. Ако всичко върви добре, ръстът, който ще бележи вашето начинание, ще се увеличава с всеки изминал ден. Колкото по-мащабен става даден бизнес, толкова повече трудности ще среща той. Едни от неизбежните пречки, пред които ще сте изправени, ще са отношенията ви с други фирми и лица, с които ще ви се налага да работите. Дори бизнес партньорството ви да е отлично, понякога плащанията (по всевъзможни причини) се забавят, а това в бъдеще може да даде неприятно за вас отражение. Според проучвания в сферата, все по-голям брой компании в България твърдят, че просрочените вземания застрашават бизнеса им. Факторите, които посочват като последици са недостига на ликвидност, по-високите разходи за лихви, както и неизбежното замразяване на инвестициите. Друг проблем е невъзможността за създаване на нови работни места и необходимостта от увеличаване на цените, което пък довежда до спад в печалбите. Продължителните затруднения в паричния поток са заплаха за съществуването на бизнеса. Проблеми винаги ще има, но ако вземете практично и бързо решение те няма да са толкова застрашаващи. Какво мога да ви посъветвам?

Когато бях изправена пред предизвикателството, свързано със събирането на просрочени вземания, проучих внимателно как по-големите бизнеси процедират. Тогава разбрах за най-голямата колекторска фирма в България – ЕОС Матрикс и ефективността на работата им. Според проучване на EOS Group, проведено през 2018 година, българските компании все по-често търсят подобен тип партньорство – цели 44 %. В резултат, България се нарежда на първо място в Източна Европа по върнати приходи чрез колекторски компании – 11,1% от оборота на фирмите е бил възстановен благодарение на външни експерти по управление на вземания. Събирането на вземанията е важен процес, който не трябва да се подценява, а работата със специализирани за тази дейност фирми, ще оптимизира движението на паричния актив в бизнеса ви и ще балансира процесите.

Надявам се информацията от моя опит да е била изчерпателна и полезна за вас и да подпомогне бъдещото оптимизиране на бизнес процесите ви.

Comments