Твоето куче те разбира

Walio, 10 март 2021, Коментарите са изключени за Твоето куче те разбира
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

Кучетата не могат да говорят, но разбират много. Това не се отнася само за често срещаните команди като „Седни!“ или „Донеси!“, но също така и за невербалната комуникация. Например животните могат да разберат само от изражението на лицето на собственика си дали е в добро настроение или е недоволен. Любопитно, нали?

Но дали кучетата разбират също, че техните стопани могат да имат различни мисли и да изпитват различни чувства, отколкото те могат да възприемат? С други думи, принадлежат ли към елитния животински клуб с така наречената Теория на ума, в който, образно казано, членуват някои видове маймуни и делфини?

Отговора се опитват да дадат няколко изследователи на животинското поведение от университета в Будапеща. Открих информация, че те са наблюдавали поведението на над 50 кучета в ситуации, в които животните искат нещо различно от собствениците си.

Първото нещо, което са направили, е било да дадат на кучетата избор между играчка и гривна. Очаквано, животинките намерили играчката за по-интересна. След това кучетата са били разделени на две групи. В първата група собственикът споделя предпочитанията на кучето си към играчката. Животното гледало как стопанинът му се смее на играчката и е ентусиазиран. А от друга страна, той подхождал към гривната с отвращение.

Собствениците на кучетата от втората група се държали точно по обратния начин. Те изявили предпочитание, различно от това на кучето им. Например намерили играчката за отблъскваща, но били ентусиазирани от гривната.

След това всички собственици поставили двата предмета на висок перваз на прозореца, където кучето им не може да ги достигне. Кучетата от първа група, където собствениците бяха споделили предпочитанията на домашния си любимец, са вперили поглед в играчката. Животните от другата група пък гледали напред-назад между двата обекта. Така че, предпочитанията на собствениците им повлияли на поведението им.

Интересно ми стана, че при подготовката на експеримента си, унгарските учени са използвали методи за изследване на способностите на деца, които все още не могат да говорят и следователно не могат да изразят устно това, което мислят или чувстват. В едно от тези проучвания деца на година и половина били помолени да дадат броколи или бисквитки на възрастен. Ако знаели, че той предпочита да яде зеленчуци, всички малчугани са предлагали броколи. Дори и самите те да предпочитат бисквитките.

Comments