Неизвестно за известния Айнщайн

Walio, 14 март 2023, Коментарите са изключени за Неизвестно за известния Айнщайн
Categories: Мисли
Tags: , , , , ,

Емблематична прическа, забележително висок интелект и създател на теория на относителността – кой е това? Сигурно веднага си представихте физика Алберт Айнщайн, който е роден на днешната дата през 1879 и затова се вдъхнових да посветя блога си на него, като ви представя няколко интересни факти за живота му. Знаехте ли, че:

Айнщайн не говори до 3-годишна възраст и затова близките му смятат, че е бавен в ученето. Той обаче бил природно надарен в математиката и това проличало отрано.

През 1905 г. Айнщайн публикува три научни документа, които променят съвременната наука. Тези документи са за специалната теория на относителността, която трансформира нашето разбиране за времето и пространството.

Айнщайн има незавършено образование и е бил отхвърлен от университета в Цюрих.

Той е бил пацифист и член на Международната лига за мир. Също е настоял да се прекратят ядрените изпитания и е изразил съжаление, че помогнал в разработването на ядрената бомба.

Айнщайн е бил емигрант в САЩ. Той е напуснал Германия през 1933 г., след като нацистите взели властта.

Айнщайн е бил предложен за кандидат за президент на Израел, но той отказал. Той е обаче бил първият който получил титлата Почетен гражданин на Израел.

Айнщайн е получил Нобелова награда за физика през 1921 г. за работата си в областта на теорията на фотоелектричния ефект.

Ученият е бил голям любител на музиката и свирел на цигулка. Той е доразвил теория на изпълнението, която го е вдъхновила да проучва природата на светлината.

Въпреки че Айнщайн е бил световно известен учен, той е продължавал да живее скромен живот. Той е избирал да живее в по-малки апартаменти и да не изразходва много пари за материални блага.

Айнщайн е сътрудник на Масачузетския технологичен институт в САЩ и е работил по една от най-големите проблеми на съвременната наука – една обща теория на физиката.

Айнщайн е измислил своя теория на гравитацията, която е позната като общата теория на относителността. Тази теория показва как масите и енергията променят времето и пространството.

Айнщайн е бил привърженик на екологичните въпроси. Той е предупреждавал, че ако не се вземат мерки за опазване на околната среда, ще бъдат нанесени сериозни щети на човечеството и на природата.

Въпреки че Айнщайн е бил известен с теоретичната си работа, той е имал и практически приложения. Той е работил върху изобретението на хладилна машина, която използва амоняк и вода.

Айнщайн е бил изключително продуктивен учен и е публикувал над 300 научни документа. Той е оставил голяма следа в науката и продължава да бъде вдъхновение за много хора по света.

А вие какво още знаете за учения?

Comments