Можем ли да се преборим с тревожността?

Walio, 01 февруари 2020, Коментарите са изключени за Можем ли да се преборим с тревожността?
Categories: Мисли
Tags: , ,

Ето го и дългоочакваното продължение на предишната ми публикация. Тези методи за борба с тревожността са препоръчвани дори от психотерапевти. Надявам се да помогнат.

Разберете механизма

Едно явление може да бъде контролирано, когато механизмът му е известен. Важно е да се знае на първо място, че тревожното състояние е несъзнателна техника за оцеляване пред нещо, което умът отчита като източник на опасност. Физическата реакция се активира от мозъка, за да ни помогне да излезем от ситуацията. Така че трябва да мислим логично и рационално за начина, по който постепенно да се освободим от безпокойството. По този начин ние не само се справяме с проблема, но и не отдаваме излишно значение на случващото се около нас.

Не се подлагайте на излишен натиск

Една от основните характеристики на тревожността е, че тя постоянно ни принуждава да реагираме мигновено. Тревожният човек е силно неспокоен и е склонен да прави няколко неща наведнъж. Вкъщи той приготвя вечеря, изпраща съобщения до приятели, проверява домашната на детето си – всичко това едновременно. В офиса щък ще има много отворени прозорци на компютъра си, неразумен брой едновременни задачи в дневния си ред или дори ще се почувства длъжен да приеме още повече задачи. Това са някои примери за начина на живот на тревожен човек. Ходенето по-бавно, поставянето на приоритети, отделянето на пет минути за отпускане, дрямка или поемането на по-малко задачи са добри начини за намаляване на стреса.

Дишайте задълбочено

Терминът „дишане“ може да изглежда неясен, в края на краищата ние и без това си дишаме. Вместо това имам предвид онзи тип дишане, който предлага повече предимства, отколкото просто приемането на кислород. Дишането бавно и дълбоко служи за отпускане и възстановяване на контрола над ситуацията. Когато се чувствате разтревожени, най-доброто, което трябва да направите, е да затворите очите си и да дишате възможно най-редовно, като се концентрирате върху белите си дробове, пълни с въздух. Това ще ви позволи да възстановите баланса в ума си и да възстановите енергията, която ви е необходима, за да се справите с ангажиментите си.

Медитирайте

Медитацията е също толкова полезна, хилядолетна практика, която успокоява и върши чудеса, особено за тези, които живеят в градски хаос.

Comments