Компютърна неграмотност

Walio, 25 юли 2014, Коментарите са изключени за Компютърна неграмотност
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

47aabb8d-00d3-482c-b91a-434d8cb23bb9_profileНе знам дали този термин се използва широко, но в моя речник го употребявам доста често. За мен това е неграмотността на XXI век. Знам, че технологиите вече са неотложна част от ежедневието ни и водят до значителни промени в начина ни на живот. Не всеки от нас обича промените и ги приема с отворени обятия, но има случаи, в които, ако се съпротивляваш на новостта, това може само да ти навреди.

За да сме можещи и знаещи в един все по-конкурентен свят, най-общо казано трябва да имаме поне минимум от компютърни умения. В противен случай се превръщаме в аутсайдерите на нашето време. Изрази от типа „Прекалено съм стар/а, за да уча нещо ново” не е извинение все още да употребявате пишеща машина вместо компютър. Същото важи и в работни ситуации, където (лично познавам такива хора) пишат все още всичко на ръка вместо на служебния си компютър. Не казвам да отречем изцяло ръчните записки, но да разчитаме изцяло на тях, е загуба на време и усилия, а е и признак за несериозност.

Вземете за пример някой средно голям хостел, който е известен и има резервации за месеци напред. Отивате там на място и виждате, че всичките им резервации се записват на ръка в дебели тетрадки, а до тези дебели тетрадки има огромен кочан за фактури, също изписани на ръка. Какво ще си помислите? Аз лично ще реша, че тази фирма е доста изостанала и че още живее в миналия век. Колко време ще издържат така преди конкуренцията да ги измести според вас?

Да умеем елементарни компютърни действия е важно за нас и собственото ни развитие. Седнете, прочетете, разгледайте, питайте и в крайна сметка опитайте. Никой не се е родил научен, но всеки може да се научи, никога не е късно за това. В края на краищата познавам една баба, която е на 72 години, но жената има активен профил във Facebook. Колко от вашите баби могат да се похвалят с това?

Comments