Кашкавал или сирене?

Walio, 22 юли 2015, Коментарите са изключени за Кашкавал или сирене?
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

Какви сте вие – повече сиренари или повече кашкавалени хора? Бързо си кажете и не ме лъжете. ;)
cheeseИ като задавам този въпрос определено си мисля за онова, което сложих на дъската си за рязане преди няколко минути. Всъщност сиренето и кашкавалът са от едно семейство млечни продукти и почти по цял свят ги обединяват. Вкусовете са различни, а ползваните допълнителни продукти – ядки, плодове и подправки – бол. Технологията е също различна. У нас обаче сиренето си е сирене, а кашкавалът си е кашкавал. Били то на която и да е българска марка.  И хората съответно имат своите предпочитания. Някои похапват повече сирене като го съчетават  с подправки или просто добавят в салати и пържени картофи. Други са големи ценители на кашкавала и обичат да си го наредят в чудесно мезе и да му се радва до насита.

Моята душа обича кашкавали и сирена всякакви. Приготвям си ей така, както ще ви кажа сега, и се наслаждавам на чудесна уютна, вдъхновяваща вечер.

Като цяло кашкавали и сирена се подреждат на голяма дъска – по меките са в центъра, а по-твърдите се слагат към края. Така правя и аз. По периферията сиренето, в средата – кашкавала. Напоследък започнах да си купувам от сирене и кашкавал с марка Лакрима и толкова ми допаднаха на вкуса, че се превърна в нещо като традиция всяка сряда вечер да си режа от тях. Похапвам с грозде и праскови и си наливам чаша бяло вино. Добре изстудено. Пускам телевизора на някой хубав филм или сериал и така мога да откарам с часове като доливам от виното и малко по-малко – хапка по хапка, опустошавам нареденото върху дъската.

Не знам защо преди не съм го правел. Истината е, че доста ми допадат като вкус продуктите на Лакрима – мек, балансиран  – подходящи са в комбинация с плодове, хляб, ядки. Поставиха и страхотна традиция :)
А вие как похапвате сирене и кашкавал? И на кое сте по-големи почитатели?

Comments