Как да си направим блог с WordPress

Walio, 09 декември 2012, Коментарите са изключени за Как да си направим блог с WordPress
Categories: Мисли
Tags: , , ,

Тъй като някои приятели вече ме попитаха как точно съм си направил блога, ще драсна тази бърза публикация, за да обясня в най-общи линии на начинаещите как да си пуснат едно елементарно сайтче на wordpress, ако и те искат да блогват. Честно казано и аз бях бос в тази насока съвсем доскоро.

Първо е нужно да си купите споделен хостинг и домейн. Нужен ви е най-ниският план – цените вървят между 3-5лв. на месец за хостинг и 15-20лв. за домейн – общо всичко би трябвало да ви излезе 60-80лв./година. Домейнът е името на вашия сайт – в случая моят е krasimir.info, а хостингът е мястото където се съхраняват данните на сайта ви.

Когато поръчате и заплатите, на имейла си ще получите данни за вход до управлението на хостинг акаунта – CPanel. Когато влезете в него, потърсете меню „Fantastico“. От там ще инсталирате автоматично системата WordPress, която се използва за управление на блога. Цъкнете на WordPress от менюто вляво,  след това на New Installation.

Ето какво е нужно да попълните в полетата:

Install on domain – Изберете от падащото меню вашият домейн.
Install in directory – оставете празно
Administrator-username – това ще е потребителското име, с което ще влизате в панела за управление на блога ви. Трябва да е на латиница, например: admin или toshko
Password – изберете си парола, с която ще влизате в същия панел за управление на блога и най-добре си я запишете някъде :)

Admin nickname – вашият псевдоним, ако желаете да използвате такъв

Admin e-mail – вашият имейл – попълнете реален, той няма да се вижда от другите хора, но е много важен ако си забравите паролата.

Site name  – Име на вашия сайт – например: „Блогът на Тошко“

Description – Кратко описание на сайта (по желание)

Натиснете на бутона Install WordPress и ако всичко е наред, ще можете да влезете във вашия нов блог с името, паролата и адреса за вход (вашиятдомейн.com/wp-admin/), а блогът ви вече ще работи като изпишете името на домейна в браузъра.

Когато влезете, можете да разгледате новия си блог и да разучите възможностите на администраторския му панел Можете да смените шаблона(дизайна) на сайта си само с няколко клика от меню „Външен вид“ -> „Теми“ -> „Инсталиране на теми“. Ако пък сегашния ви харесва, можете направо да изтриете първата примерна публикация и страница (от съответните менюта – там ще се оправите лесно), да си направите Страница „За мен“ и да напишете първата си блог Публикация.

Това е от мен засега, ако имате някакви затруднения, пишете, ще се радвам да помогна.

Comments