Езикът на жестовете

Walio, 22 април 2014, Коментарите са изключени за Езикът на жестовете
Categories: Мисли
Tags: , , ,

Навярно сте чували за езика на тялото и жестовете. Учените са установили, че 97% от информацията в общуването се предава невербално, а само 7% с помощта на думите.

Замисляли ли сте се, че още при ръкуването с непознат можете да установите що за човек стои пред вас? При ръкостискане основната позицията на дланта издава с какви намерения е отсрещният. Ако ръката му е обърната с дланта нагоре, разкрива подчинение и смиреност. Контролиращите и властни хора се здрависват по обратния начин. Вялото подаване на ръката пък е присъщо за слабохарактерните хора. Равностойно ръкостискане изисква ръцете да са в хоризонтална позиция.

Има също така доста показателни сигнали, които ще ви издадат лъжците. Ако забележите, че човекът срещу вас прикрива с ръка устата си, зениците му са разширени и отбягва директния поглед, то със сигурност има нещо нередно в нещата, които говори.

Скръстените ръце пред гърдите показват, че този човек иска да се прикрие или защити. Откритите ръце са знак за искреност и честност. А ръка, която е допряна до брадичката показва интерес и любопитство. Приведената напред позиция на тялото издава същото.  Кръстосаните крака могат да служат като бариера, но в повечето случай са типично женска поза. Приведената напред глава показва съсредоточеност и концентрация, а при наличието на поглед изпод очила означава критика и неприемане.

В различните краища по света има утвърдени  различни жестове. Вдигнатият нагоре палец е индикатор са съгласие и потвърждение у нас, но в Австралия това би се възприело като обида и грубост. Поради този факт е добре когато пътувате в други страни да се заинтересувате относно установените там норми.

Придобивайки наблюдателност за езика на тялото ще подобрите и развиете комуникационните си умения.

Comments