Данък за интернет?

Walio, 29 октомври 2014, Коментарите са изключени за Данък за интернет?
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

iStock_000015409437Small-646x363Последните два дни, който и новинарски сайт да отворите, най-вероятно ще видите новина за протестите, които към момента се водят в Унгария. Хората там надигнаха глас против разглеждан в момента от правителството им проектозакон. До колкото ми стана ясно, тълпите негодуват срещу това да се „таксуват“ на база трафик и предадени данни. По последн информация идеята е таксите всъщност да се плащат от доставчиците…

Признавам, че не съм много запознат с начина, по който функционират технологиите и едва ли съм единственият. Има много хора като мен и в България, и в Унгария, и навсякъде по света. Ние не се интересуваме толкова защо ще плащаме или на какъв принцип се ще се изчисляват сумите, а че реално ще трябва да плащаме за Интернета, който използваме.

Имат право унгарците да протестират по мое мнение. Дори ако вземем като доказателство факта, че страната им е единствената в Европа, която планира и може да въведе подобен данък. Оставете за момента паричния израз на страни, защото макар и неприятен той е може би маска, зад която се крие по-дълбока цел. Ограничаването достъпа на хората до Интернет си е чисто ограничаване на свободата на словото. Реално погледнато, онлайн разпространяваната информация е най-актуалната, най-подробната и най-достъпната то различни места и по различно време. Аз например съвсем безплатно и безпрепятствено си вписвам блога, но ако у нас въведат подобен данък, ще ми струва по-скъпо от преди и може би няма да съм толкова активен откъм публикуване. Не ми се струва честно.

Чудя се какво ли щеше да стане, ако подобен законопроект беше разглеждан в нашата страна? Дали и ние щяхме да реагираме толкова единни и толкова бързо?

Comments