Цвете за уважение или пари за блоготворителност?

Walio, 11 септември 2014, Коментарите са изключени за Цвете за уважение или пари за блоготворителност?
Categories: Мисли
Tags: , , , , ,

С наближаването на първия учебен ден се засили и очакването на многобройните ученици какво ще им донесе новата учебна година – повече уроци или повече забавление. Празничната обстановка, приветствието, емблематичният звънец, срещата със съучениците, много от които не са се виждали цяло лято, превръща деня в наистина специален.

Тази година разбрах от социалните медии, че се готви акция да не се поднася букет на учителката, а парите от евентуалния цветен разход да бъдат отстъпени за благотворителност. От една страна това е доста благородна кауза, признавам. Учи децата на човеколюбие, съпричастност, ако щете и на филантропия… Освен това е факт, че много учителки след нашествието от цветя са буквално заринати. Част от тях прибират у дома си, но немалка част оставят и в учителската стая. Минус е, че букетите вехнат бързо и за кратко време отиват на буклука.

teacher-day-flowersНо от друга страна, ако щете консервативен ме наречете,  но аз подкрепям именно това становище, идеята с благотворителността крие и доста негативи. Лично аз считам за много красива традиция и знак на уважение на учителя да се поднесе букет или поне едно цвете. Мисля също, че благодарение на дати като 15 септември, 14 февруари, 8 март, именни дни и християнски празници цветарския бизнес все още не е фалирал. Представете си какво ще стане, ако всяка година хиляди деца не купят букет. Това ще бъде доста значителна загуба за целия сектор.

А що се отнася до благотворителността, лично аз не се нуждая от повод да направя дарение. Поемам инициативата еднолично и предпочитам да се свържа директно с институцията, към която искам да допринеса. Гледам на посредничеството със съмнение и го избягвам сячески, тъй като съвсем правилно смятам, че процент от дарението ми (при това в не малко случаи доста голям) няма да стигне до нуждаещите се.

Comments