Благотворителността и злоупотребите

Walio, 19 януари 2014, Коментарите са изключени за Благотворителността и злоупотребите
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

gorosovОтдавна съм спрял по какъвто и да е начин да помагам на хора от улицата, неведнъж са злоупотребявали със състраданието ми към тях, когато съм им давал пари за храна, а вместо това съм ги хващал да пият след това. Много хора в днешно време, както в този дребен, така и в по-големи мащаби, се възползват от милостинята на другите и се маскират на нуждаещи се. Докато не се създаде единната система DMS бях спрял да дарявам и под формата на SMS-и, тъй като отново – не бях сигурен къде ще отидат парите. Да не напомням и случая с пострадалата от катастрофата с Маским Стависки – Мануела Горсова и баща й, който без всякакъв морал харчеше от парите й за лечение за хазарт и дори си беше купил кола…

Всички тези случаи малко или много те отказват от това да помагаш… А истината е, че много хора наистина се нуждаят! Затова, правете като мен – не се отказвайте, а дарявайте само когато наистина сте сигурни как ще бъдат оползотворени парите! Гледайте документите, пазете разписките, проверявайте къде са отишли вашите дарения.

Тази ми публикация наистина стана доста черногледа, но сега ще я разведря като ви разкажа за делото на човек, който заслужава поклон. Ива Механджийска – доскоро модел в известна агенция, която преживя доста, е решила да промени живота си коренно и да започне да помага на страдащи хора – тежко болни, хора с увреждания, деца в институции. Тя вече има своя фондация – „Аз съм“, която е подкрепена от множество нейни приятели в шоубизнеса – певци, актриси, ТВ водещи, режисьори. Сред тях са актьорите Диляна Попова и Силвестър Силвестров, фотографът Соломон Франсес, Светослав Кантарджиев, синоптичките Деси Банова и Никол Станкулова и много други. Всички те са участвали в благотворителен търг преди Коледа, парите от който са били дарени на деца в няколко домове за сираци, както и домът за деца с умствена изостаналост в с. Згалево.  Със събраните пари не само са били покрити основните нужди на децата, но и са им купени подаръци, организирана им е и празнична вечеря.

Подобни инициативи и личности зад тях успяват да ми върнат доверието в милосърдието и благотворителността. Надявам се – на вас също. Защото можем да променим нещо и да помогнем единствено заедно.

Comments