Защо трябва да четем?

Walio, 12 май 2015, Коментарите са изключени за Защо трябва да четем?
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

Първо се обръщам към младите с разяснението, че под четене имам предвид книги и образователни статии, а не фейсбук статуси на приятели, които най-вероятно ще са написани с правописни и пунктуационни грешки. Сега към родителите – вие помните ли кога за последно прочетохте книга от корица до корица? Хубаво е още от ранна възраст да възпитавате любов към книгите у детето си и то не само на думи, но и давайки личен пример.

ReadingЧетенето стимулира умствената дейност, въображението, възможността да се изразявате разбираемо и да мислите по-бързо. С времето натрупвате голям речников запас от думи, което ви позволява да се изразявате по-сложно и интелигентно, а и да избирате от по-голям брой думи, докато говорите или пишете. Мозъкът също е мускул в човешкото тяло и той като останалите трябва регулярно да се тренира, а разширяването на познанията ви прави точно това.

С книга в ръка може да се отнесете в един далечен свят, когато вашият не изглежда толкова цветущо. Това е начин много лесно да се изключите от личните си несгоди и да се потопите в приключенска история, в която да си се представите като главния герой. Да се чете е ралаксиращо, защото по този начин отвличате мозъка си от ежедневните грижи.

Четенето на книги ви помага да развивате паметта си. Не сте се замисляли, че докато четете, вие запомняте историите на всички герои, техните характери и всичко, което се случва с тях в книгата. Мозъкът има удивителната способност да помни – ако не беше така, то тогава нямаше да има смисъл въобще да се чете, а и самият живот ще загуби смисъл.

Четейки, се сдобивате с нова информация, която може да ви се пригоди някога в най-неочаквания момент. Натрупаното знание никой не може да ви го отнеме, а ако то е подкрепено с богат житейски и професионален опит, ставате ненадминати.

Comments