Защо театърът е най-великото изкуство?

Walio, 16 октомври 2017, Коментарите са изключени за Защо театърът е най-великото изкуство?
Categories: Мисли
Tags: , , , , , , , , , ,

Аз обичам театъра! Не, всъщност аз не го обичам – аз го обожавам. За това може би няма да бъда съвсем обективен на тази тема, но все пак ще опитам.

Театърът е изкуството, от което произлизат всички останали визуални изкуства като кино, музика и прочие. В първоначалния си вид – древногръцките трагедии, благодарение на които хората се преминавали през всички възможни емоционални състояния и се е смятало, че излизат от театрите пречистени. И най-вероятно наистина е било така.

Но театърът е магичен, защото успява да преразкаже история, но и да предаде емоцията на самия актьор. Тази емоция никой филм или запис не могат да пресъздадат. То трябва да се види на живо и да се усети с цялото човешко същество – по кожата, по тялото…

А защо мисля, че театърът е основоположник на всички останали изкуства ли? Ами защото на практика е точно така. Отново ще се върна в древните години, когато се е появил театърът като изкуства. Една постановка е преминавала в 4-5 действия, които са представлявали сценарии или истории, разказани пред публика, като похватите, които са използвали за пресъздаването им не са били ограничени – диалог, монолог, музика, танци, жестове, звуци, мимики и зрелища.

В днешно време подобен тип на древния театър е може би само операта, където може да се наблюдава сюжет, музика, балет, пеене и всичко това в една постановка. Има много режисьори, които се опитват да вплетат в представленията си много различни изразни средства, включително и съвременните технологии, правейки мапинг на сцената.

Благодарение на театъра в древността, на по-даровитите музикални изпълнители им е била възлагана задачата да изпълняват песните в пиесите. С течение на времето, разбира се, са се отделили, но и до ден днешен музикалното изкуство си остава представление, на което много хора искат да присъстват. Концертите на изпълнителите са един вид театър на музиката, а енергията, която предава изпълнителят по време на изпълненията си по никакъв начин не може да се усети посредством видеоклиповете.

Ето защо, може би малко хаотично и повърхностно описано, но все пак вярно, аз намирам театъра за най-великото изкуство.

Comments