Водата е твърде ценен ресурс

Walio, 31 март 2015, Коментарите са изключени за Водата е твърде ценен ресурс
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

Според доклад на ООН през следващите 15 години водните запаси на Земята ще намалеят с 40 процента. Ниските световни водни резерви и хаотичния режим на валежите заради климатичните промени извикват на преден план този проблем. Водата е основен ресурс в концепцията за устойчиво развитие и от Организацията на обединените нации призовават държавите да премислят политиките си относно консумацията на вода.

water-and-jugОчаква се след 35 години населението на Земята да достигне до 9 милиарда, което значи, че домакинствата и фирмите ще използват повече питейна вода. С намаляването на водните запаси до 2050 г. нуждата от вода ще се увеличи с 55 процента. Ако не се предприемат мерки сега, то към 2030 г. ще ни останат само 60 процента от водата, от която се нуждаем.

Това е само предварителна прогноза, но ако се случи, ефектът ще е пагубен за екосистеми, реколти, индустрии, а може и да се стигне до войни за вода, каквито между другото в момента се водят тихо за петрола, който също е на изчерпване. Ето колко важна е водата за живота на нашата планета.

Разумното използване на вода сега ще доведе до повече запаси от нея за в бъдеще. Тук ние все още не сме усетили воден дефицит, даже напоследък обилното количество валежи ни хвана неподготвени, но и те са резултат от промяната на климата и част от редица навързани процеси, които аз не съм в състояние да обясня.

Новината направо ми звучи като такава, която не е за вярване, от гледна точка на човек, който живее в държава, където няма недостиг на вода, все още… Предполагам обаче, че на хората в райони, където няма изобилие от питейна вода, тази заплаха им изглежда много по-реална. Горе-долу съм наясно с това, което могат да причинят климатичните промени, но статистиката малко ме шокира. Мислих, че има повече време. Ако можеше ресурсите на Земята да са всичките неизчерпаеми, щеше да е добре.

Comments