Възрастта влияе на съня

Walio, 12 ноември 2015, Коментарите са изключени за Възрастта влияе на съня
Categories: Мисли
Tags: , , , , , ,

Ако трябва да преговоря урока за съня, то ще кажа, че той ни е нужен, за да си отпочинем и да можем на следващия ден да възприемаме нова информация на свежа глава. Докато малките деца могат да спят непробудно по 12 часа, възрастните хора се събуждат едва след около седем часа сън. Защо продължителността на среднощния сън намалява с напредване на възрастта?

Отговорът се крие в това как е разпределен сънят в рамките на денонощието – възрастните хора не си набавят нужния им сън по време на една нощна сесия. Това значи, че тъй като през нощта спят по-малко, те не са си отпочинали достатъчно и затова през деня им се налага да подремват. Така допълват нужните им допълнителни часове.

man_sleepingС напредване на възрастта не само че не спим толкова дълго през нощта, но и спим по-леко. Мозъкът на 25-годишен човек няколко пъти попада в състояние на дълбок сън за няколко часа, докато този на 70-годишен човек – само за няколко минути. Преходът от заспало към будно състояние при вторите също е по-рязък, а не плавен, като при по-младите.

Наскоро учени са открили, че в мозъка на всеки човек има специална секция, свързана със съня. В процеса на стареене губим част от клетките, които се намират там. Колкото повече от тях изчезват, толкова по-разпокъсан е моделът на спане. Това значи по-чести събуждания и по-кратки периоди на сън.

Съветът е при липса на достатъчно сън през нощта да се отдаваме на следобедна дрямка. Въпреки че по време на нея ние не попадаме в най-здравословното състояние на дълбок сън, тя пак е от полза за мозъка в частта с намаляване на стреса и умората подари недоспиване.

Comments