Мека зима = повече кърлежи през пролетта

Walio, 17 май 2022, Коментарите са изключени за Мека зима = повече кърлежи през пролетта
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

С повишаването на температурите през пролетта малките животни като насекомите стават по-активни. Това автоматично увеличава риска от ухапване от кърлежи. В тази връзка, попаднах на информация, според която, ако зимата е била мека, това ще доведе до повишена активност на популацията от кърлежи.

Според публикацията, малките кръвопийци стават значително по-активни при външна температура от осем градуса и нагоре. Паякообразните хапят предимно сутрин и в ранните вечерни часове. А специалистите напомнят, че сезонът им е от април – май до юни и в края на лятото и началото на есента (август – октомври).

Кърлежите обитават тревистите площи или се намират върху листата и разпознават потенциалните жертви по специални аромати, телесна топлина или вибрации.

Според СЗО в слюнката на кърлежите се съдържа вещество, което действа като обезболяващо, затова в момента на ухапване, не може да усетим болка. Парене или сърбеж може да усетим на по-късен етап.

Ето защо, ако сме решили да се разходим сред природата, трябва да вземем със себе си репелент против кърлежи и на всеки 2 до 3 часа да проверяваме дрехите и кожата си. Като допълнителна превенция може да носим цветни или светли дрехи с дълги ръкави и крачоли, високи обувки и високи чорапи.

При ухапване от кърлеж трябва незабавно да потърсим медицинска помощ и да не премахваме кърлежа с ръце, а бавно и внимателно във вертикална посока и с помощта на пинцета.

Comments