Жените или мъжете пушат повече?

Walio, 25 май 2014, Коментарите са изключени за Жените или мъжете пушат повече?
Categories: Мисли
Tags: , , , ,

Според последни проучвания, у нас започва да се покачва броят на жените, които пушат активно. Въпреки забраната против цигарения дим на обществени места, няма данни за намален брой на активните пушачи.

А според проучванията за вредите на тютюнопушеното, учените са категорични, че при жените те са много повече. За женското тяло вредата от 3 цигари е съотносима колкото 6 за мъжкото. Въпреки това в световен мащаб делът на жените пушачки все повече се увеличава – Световната здравна организация предвижда до 2025 година трикратно по-голям брой на пушачките.

Пушенето не е само консумацията на никотин. Създава се много силна психическа зависимост. Поради това има известни разлики между половете. Изследователи са провели следния експеримент- помолили са пушачи да поставят очила за плуване и клипсове на носовете докато пушат. По този начин не се усеща и вижда димът, който се издишва от цигарите. Тестът доказал, че  така жените пушат значително по-малко. А изводът , който правят изследователите е , че жените пушат по- скоро заради жеста, а не заради цигарата. Докато при мъжете е обратното- никотинът има важно значение при пушенето.

indexСтресът е основна причина за употребата на никотин. Установено е, че жените, които отглеждат децата си сами, безработни са или считат себе си за незначими, пушат много повече. Според запитана част от нежния пол, цигарата дава усещане за спокойствие и разсейва негативните мисли.

Самото пушене обаче също може да се превърне в отключващ фактор за повече стрес. Така че успокоението , което се получава от цигарата не е съвсем истинско.

У нас 40% процента от мъжете и 20% от жените са заклети пушачи. Ако тези данни нараснат в полза на жените, ще има сериозна причина за притеснения.

Comments