Кой е Бащата на атомната бомба?

Walio, 20 юли 2023, Коментарите са изключени за Кой е Бащата на атомната бомба?
Categories: Мисли
Tags: , , , ,


Джулиъс Робърт Опенхаймер – името говори ли ви нещо? Това е човекът зад проекта Манхатън или известен още като Бащата на атомната бомба. Той е американски физик и научен ръководител с ключово значение по време на Втората световна война. Роден е през 1904 г. в Ню Йорк, САЩ, и е един от най-известните физици на своето време.

Проектът Манхатън е секретен атомен проект, който е разработен по време на Втората световна война с цел да се създаде атомно оръжие. Опенхаймер е избран за негов ръководител. През 1945 г. проектът е успешно завършен с изпитването на първата атомна бомба на име „Тринити“. По-късно същата година, атомните бомби „Литъл Бой“ и „Фат Ман“ биват използвани срещу Хирошима и Нагасаки в Япония, което принуждава Япония да се предаде и така краят на Втората световна война е ускорен.

След края на тези военни събития, Опенхаймер продължава да играе важна роля в научната общност и атомната енергетика. Той се занимава с активности в областта на физиката и е натоварен с различни научни и учебни задачи.

Въпреки своята огромна роля в разработката на атомното оръжие, Опенхаймер се сблъсква със сериозни проблеми със своята собствена сигурност по време на периода на Маккартизма в САЩ. Подозренията за негови връзки с комунистически симпатизанти довеждат до срив на кариерата му и дори до отнемане на осигурената му от правителството защита.

Въпреки тези трудности, Джулиъс Робърт Опенхаймер продължава да е познат като велик учен, който е водеща фигура в развитието на атомната наука и една от ключовите фигури в историята на ядрената енергетика. Той умира през 1967 г. в Пасадена, Калифорния, но оставя дълготраен след в науката и историята на ХХ век.

Защо ви разказах това ли? Утре, 21 юли, ще бъде премиерата на историческата драма Опенхаймер, посветена на учения и събитията в живота му. Режисьор е емблематичният Кристофър Нолан, а в актьорския състав са включени куп известни имена. Гледайте го!

Comments