Културно наследство

Walio, 20 май 2019, Коментарите са изключени за Културно наследство
Categories: Мисли
Tags: , , , , ,

Кой българин не е чувал за кораба „Радецки“? Това е единствения кораб музей в Европа. Свързваме го с едни от най-вълнуващите и забележителни исторически събития в нашата история.

Като малък със семейството ми имахме традиция всяка ваканция да си правим екскурзия и то почти винаги образователна. Това бяха най-страхотните мигове от детството ми. Научих много покрай пътуванията ни. Сега като възрастн човек се опитвам да продължа тази традиция и да посещавам все повече места. Понякога дори ги повтарям, в България има страхотни дестинации, които остават завинаги в съзнанието ти и те карат да се връщаш отново и отново. За тези почивни дни си бях намислил да посетим кораба „Радецки“ . Символ на Българската освободителна война. Никога не съм ходил там и много ми се иска да се докосна до историята ни. Смелите българи, които поемат към въстанието. Да се докосна до нещо, до което се е докосвал и Христо Ботев- безценно. За съжаление миналия месец е изтекло разрешителното за плаването на кораба. Доста се разочаровах, много ми се искаше да плавам и аз като един революционер по Дунав. Оказва се че ремонта ще е доста скъп, но се надявам правителството да не затрие едно такова богатство, което притежаваме. Аз въпреки всичко ще направя своето посещение, ще бъда освободител, но някой друг път, надявам се да имам тази възможност.

Трябва да пазим и да съхраняваме своите наследства от миналото, да уважаваме делата на хората, благодарение, на които сега можем да се наречем свободни хора. Нека не забравяме кои сме и колко смел народ сме. А тъй като ми стана едно такова моряшко ще ви сподля една снимка, не е на „Радецки“ и не е по Дунав, но пак ме кара да се чувствам свободен.

Comments