Дъновизмът и хлябът на фирма Елиаз – хлебозавод Горубляне

Който не е ходил на Седемте рилски езера, много е пропуснал. Аз лично съм бил там няколко пъти и мога с ръка на сърцето да кажа, че в това място има нещо специално. Величието му ме кара да се замислям за света около себе по един съвсем различен начин – на интелектуално-духовно ниво. Неслучайно Петър Дънов го е избрал за сборище на последователите си.

Заглавието на статията може би ви подсказва, че ще търсим пресечната точна между дъновизма и фирма Елиаз – хлебозавод Горубляне. Ако останете до края, ще разберете каква е, а сега нека ви въведа в малко предистория.

dunovСлед едно поредно посещение на езерата, реших да се поразровя в историята на Учителя и бялото братство, което е създал. Дънов е роден през далечната 1864 г. в пределите на тогавашната Османска империя. Баща му е бил свещеник и са живели във Варна. Оказва се, че Петър Дънов е учил теология и медицина в Америка. Това със сигурност е разширило много мирогледа му – бил е доста начетен за времето си.

Дъновизъм, още наричан „бялото братство“, е създаден като учение за постигане на душевен мир и спокойствие, откриване на силата на ума и духа. Добродетелите, които се проповядват, са любов, мъдрост и истина. За Учителя неговото „бяло братство“ е общност от същества, еволюирали духовно в материалния свят, участващи активно в развитието на човечеството и постигнали съвършенство.

Днес хора от цял свят посещават дъновисткия събор на Седемте рилски езера, облечени в бяло и танцуващи традиционния си паневритмия танц. Когато гледам снимки на Дънов, ми изглежда като човек, които е в мир със себе си и на никого не би сторил зло. На мен лично ми вдъхва респект и го виждам като някой посветен, който е знаел нещо, което е било скрито за обикновения човек.

Наскоро ми попадна един хляб на фирма Елиаз – хлебозавод Горубляне, на чиято опаковка имаше цитат на Петър Дънов, който ми грабна вниманието. Беше нещо от рода на това, че житото е най-чистата храна. Ето я и пресечната точка, за която говорихме в началото. Признавам, че това е един нестандартен начин за позициониране на фирма Елиаз – хлебозавод Горубляне, но пък е отличителен, поради което и запомнящ се. В съзнанието ми моментално изниква асоциацията, че хлябът е направен с грижа за ближния. Поздрав за добре свършената работа в Елиаз.

Comments

2 коментара, Leave a Reply
  1. Гери
    27 октомври 2015, 15:55

    Много интересно :) а знаеш ли кога точно се провеждат събирания на Бялото братство? Винаги съм искала да посетя едно такова, но все ги изпускам. Иначе за хляба на фирма Елиаз и аз съм го пробвала – наистина е много вкусен.

  2. Walio
    29 октомври 2015, 9:04

    Имаше един официален сайт, в който се обявяват датите, потърси в гугъл бялото братство и би трябвало да излезе.

Leave a Reply:

Name *

Mail (hidden) *

Website