Да бъдеш възрастен значи…

adult-bad-day-tires-puppyДа бъдеш възрастен и да пораснеш понякога са две различни неща. Човек може да порасне без задължително да е на много години. Просто през живота си е преминал през много премеждия за кратко време, които са го научили на някои житейски уроци по-бързо. Така той е натрупал и повече опит от връстниците си.

Нека се върнем на заглавието и това какво е да си възрастен, т.е. да си на години, на които сам носиш отговорност за себе си. У нас тази възраст е 18, тогава се навършва пълнолетие и човек може да взима самостоятелни решения.

Да си възрастен значи да си финансово независим от родителите си, да работиш и сам да се обезпечаваш. С възрастта се трупат и отговорностите ти – плащаш сума ти сметки, данъци, застраховки ежемесечно или ежегодно. Не закъснява и времето, в което ще бъдеш изправен пред важни решения, които сам трябва да вземеш. Грешни или не, твои са си и няма да има кого да обвиниш. И последствията са си твои, но нали така се учи човек. Няма от какво да се страхуваш, всеки минава по този път.

С времето ще започнеш да се опознаваш по-добре и да забелязваш недостатъците си. И не само това, ще започнеш да работиш върху тях в посока изглаждането им, доколкото е възможно. Но това ще се случи само ако ги признаеш пред себе си. Повярвай ми, ще ти е от голяма полза, затова не бъди твърдоглав.

Ще се научиш и да отстояваш себе си и да заставаш твърдо зад мнението си. Да, ще се наложи, за да те приемат на сериозно, където и да било. В един момент ще носиш отговорност и за други хора – това, когато ти се родят деца или ако управляваш хора, или и двете. Пожелавам ти ги всичките.

Comments

One Response, Leave a Reply
  1. Merin
    08 декември 2015, 16:00

    Да си възрастен не се измерва с възрастта. Много е грешно да се мисли, че щом си станал на 18, вече си зрял и отговорен човек. Напротив тогава тепърва почваш да се ориентираш в живота – ставаш студент, почваш работа, изнасяш се от вкъщи, поемаш някакви разходи. На младите трябва да се дава шанс да пораснат. Много съм против това мама и тати да ти дават парички до 25 години и нагоре. Срам и позор за всеки 20-годишен, който още иска джобни!

Leave a Reply:

Name *

Mail (hidden) *

Website